Airborne Ereboog Oosterbeek
De buslijn Arnhem-Wageningen werd een trolleylijn en daarvoor zijn aan de Utrechtseweg bovenleidingen geplaatst. Dat vraagt aanpassingen aan de oude ereboog. Als Oosterbeeks ontwerpbureau presenteren we graag ons idee en schetsvoorstel voor een nieuwe Airborne Ereboog.
Wij denken dat een vaste boogconstructie met meerdere functies een meerwaarde is voor Oosterbeek en voor de Airborne-herdenkingen. Een vaste boog kan het hele jaar een herkenbaar punt of landmark zijn wat betreft de herinneringen aan WO2/Market Garden, zowel overdag als in de nacht. Daarnaast is nieuwe boog natuurlijk de Ereboog en de start en finish voor de jaarlijkse Airborne wandeltocht en -herdenkingen.
We hebben een boog bedacht die past bij het karakter van de herdenkingen en het verhaal over Market garden. Het archetype van de boog is letterlijk een boogvorm en vormt zo een ‘verbinding’ met de John Frost brug. Onze nieuwe boog bestaat uit 2 gebogen buizen die parallel aan elkaar boven de trolleyleidingen lopen en aan beide kanten van de weg getordeerd zijn verankerd in een ronde betonnen voet. De variant met een enkele boog hebben we uitgewerkt, in onze presentatie staat ook een schets met 2 bogen, dus 4 gebogen buizen.
Net als de eerdere Ereboog kan de nieuwe boog worden voorzien van zeilen met daarop aankondigingen, data, etc. De nieuwe boog is voorzien van peesprofielen, waarin de zeilen eenvoudig zijn te schuiven en op te spannen. Na de jaarlijkse herdenkingsperiode worden de zeilen verwijderd en opgeborgen. De boog blijft staan en is ook zonder de zeilen en vlaggen een waardig landmark.
De ronde betonnen voeten zijn van spots voorzien voor het aanlichten van o.a. de zeilen. Beide betonnen voeten kunnen worden voorzien van tekst en/of beeld (uitspraken/symboliek). De boog heeft de Airbornekleuren maroonrood en lichtblauw en de Pegasus staat daar fier bovenop. De LED-lichtlijnen hebben dezelfde kleuren, zodat in de nacht de boog herkenbaar is en blijft.