DLG tentoonstelling

Door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) zijn we gevraagd om een tentoonstelling te ontwerpen voor de Landschapstriënnale 2014. Uitgangspunt voor ons was het onzichtbare werk van de dienst zichtbaar te maken. Aan de hand van ‘The making of’ van een aantal landinrichtingen vanaf 1985 zijn ruilverkaveling en landinrichting van de laatste 30 jaar in beeld gebracht. De dienst hield na 80 jaar op te bestaan en per 1 maart 2015 werden de taken overgeheveld naar provincie en gemeenten.

De tentoonstelling was voor het eerst te zien in wederopbouwboerderij Grote Bredelaar tussen Arnhem en Nijmegen tijdens de Landschapstriënnale in Park Lingezegen. Daarna is de tentoonstelling ‘Landschap NL, the making of’ verhuisd naar Fort Altena in Werkendam. Het verdedigingswerk Fort Altena is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is in 1847 gebouwd. Voor deze locatie hebben we een aangepast inrichtings- en lichtplan gemaakt. De tentoonstelling kwam in een gedeelte van het fort dat half onder de grond ligt. Het was een goede uitdaging om in donkere ruimten met tongewelven en vele trappen deze tentoonstelling te huisvesten.

Tot slot was de overzichtstentoonstelling nog te zien in kasteel Groeneveld in Baarn. Ook hier hebben we locatiespecifieke ontwerpaanpassingen verzorgd. Kasteel Groeneveld is een 18e-eeuwse buitenplaats met een prachtig buitenhuis in Rococo stijl. De tentoonstelling was te zien op de eerste verdieping van het kasteel in een gebogen zijvleugel. Speciaal voor deze locatie ontwierpen we een levensgrote archiefdoos voor het DLG-archief.