Tentoonstelling + fotoboek ‘MIJN geZICHT’

In opdracht van het Oogfonds hebben wij een tentoonstelling ontworpen en gemaakt met een bijhorend fotoboek.

Voor deze tentoonstelling maakte fotograaf Murk Schaafsma een bijzondere serie portretten: MIJN geZICHT. Voor dit project maakte hij portretfoto’s, besprak met de geportretteerden wat zij zien en vervolgens verbeeldde hij hun zicht. Helder, integer en aangrijpend.

Wij hebben in de tentoonstelling de beelddragers gemaakt van verkeerspalen en de foto’s gepresenteerd op dubbelzijdige LED-panelen, waardoor dezen altijd mooi uitgelicht zijn en bijna ruimtelijk worden. In de palen is ook audio verwerkt. Per portret hangt een stoere één-oors-speaker, waardoor je het verhaal van de persoon kunt horen.

Voor het boek hebben we eenzelfde pure uitstraling gekozen. Foliepreeg op rauw karton, handgebonden en tussen het portret en de bewerking hiervan steeds een kortere pagina met het verhaal van de geportretteerde en een stukje informatie over de aandoening. Dit fotoboek heeft de HP Inkspiration Award gewonnen voor het best gedrukte fotoboek en werd door de jury geprezen vanwege de hoogstaande drukkwaliteit, papierkeuze en uitstraling.

De tentoonstelling is voor het eerst gepresenteerd op 11 september 2017 in Beelden aan Zee, tijdens de uitreiking van de RAAK-stimuleringsprijs, een museumprijs ter stimulering van het toegankelijk maken van musea voor mensen met een visuele handicap. Na een reis van ongeveer drie jaar langs ziekenhuizen, beurzen, overheden en instellingen, is de tentoonstelling nu permanent te zien in het MuZIEum in Nijmegen.